Skip Navigation Linksveiligheidsglas

Hardglas 

Wat is gehard glas?

Gehard glas  is glas dat veel sterker (harder) is dan gewoon glas. Gehard glas heeft die eigenschap omdat het een thermische behandeling ondergaan heeft, waarbij het tot meer dan 600° C opgewarmd wordt. Na het opwarmen wordt het glas erg snel afgekoeld, waardoor er een spanningsveld ontstaat in het glas. Breekt men dit spanningsveld zal de ruit volledig uit elkaar spatten.

Doordat gehard glas zo sterk is, kan het na de thermische behandeling niet meer bewerkt worden. Alle bewerking moet dus voordien gebeuren.

 

De voordelen van gehard glas

Gehard glas heeft twee grote voordelen.

Eerst en vooral is het uiteraard veel moeilijker om te breken dan gewoon glas, wat zowel belangrijk is op het vlak van veiligheid, maar ook belangrijk is voor de sterkte van het glas, hierdoor zijn we instaat om gehele glas constructies te maken.

En ten tweede: Als gehard glas dan toch breekt, heeft het een heel ander breukpatroon dan standaard glas. Terwijl gewoon glas scherven vormt bij het breken, valt gehard glas uiteen in kleine, afgevlakte stukjes glas. Dit minimaliseert het risico voor verwondingen.​


Gelaagd

Wat is gelaagd glas?

Gelaagd glas bestaat uit 2 of meer op elkaar geplaatste glasplaten met daartussen een speciale kunststof folie (onder anderen pfb folie er zij echter nog meer mogelijkheden). De glasplaten en folie worden onder grote hitte aan elkaar gesmolten. Het glas zit dus vast aan het doorzichtige of matte folie, dat moeilijk kapot is te krijgen. Hierdoor ontstaat het effect dat u misschien wel herkent van een autoruitvoorruit  (ook altijd gelaagd): komt er bijvoorbeeld een steentje tegenaan, dan zal niet de hele ruit breken, maar alleen een ster of barst ontstaan. Het grote voordeel van gelaagde beglazing is dus dat het ook bij harde stoten of botsingen vrijwel nooit als geheel zal breken en zal altijd aan de folie blijven hangen. Gelaagd glas wordt dan ook vaak veiligheidsglas genoemd.​